Argus Media AS - Innholdsbyrå på Jæren

View Original

"Finn deg en mann, slik at du kan betjene lånet" - Bankansatt til te- og kakegründer

En spermhval fikk Elisbeth Fauske til Vesterålen, men det var lidenskap for te og kaker som fikk Oslo-kvinnen til å bli i nord.

Da gründeren ville finansiere bedriften ble hun bedt om å finne seg en mann, slik at hun kunne betjene et lån.

For drøyt sju år siden gikk drømmen i oppfyllelse for Oslo-kvinnen. Med få eiendeler var hun på plass. Uten sertifikat. Noe som kan være vanskelig når bussene sjelden går, og en planlegger en omreisende tesalong i campingvogn.

Lappen ble tatt.

- Jeg var ikke et naturtalent, for å si det slik. Etter 15.000 kroner sluttet jeg å telle….


Av Ann-Mari Gregersen og Alf Ove Hansen (foto)

for DNB Nyheter


Midtlivskrise som 27 åring

Selv om 43-åringen kommer fra en kaffedrikkende familie, liker hun selv bare lukta. Te hadde alltid vært interessant og godt, men ikke som en levevei. Det var kunst som var planen, men etter en «midtlivskrise» i tjueårene innså hun at viljen til å bli kunstner var større enn talentet. Så hvorfor ikke starte tesalong? Men først måtte hun ha mer kunnskap, og Elisabeth er ikke typen som gjør ting halvveis.

- Jeg dro på tetur til Sri Lanka. Den engelske importøren og reiselederen var først skeptisk til at jeg skulle være i landet ut over turens to uker, men gikk med på det, forteller hun.

Plantasje-jobb

De neste månedene bodde hun hos en teplantasje-eier, jobbet på to plantasjer og et te-meglingsfirma. Så satte dyr husleie og annet en stopper for tesalong-planene i Oslo. I stedet var hun to år i England, på et tehus. Deretter en 8-16-jobb på Freia. På privaten bakte hun, og hadde afternoon tea med kaker, scones og sandwicher for venner. Så bestemte hun seg for å slutte å sanke voksenpoeng. Nå skulle Nord-Norge oppleves. Tedrømmen var i en eske, men en dag drakk hun te med en galleri-eier i Bø i Vesterålen, som sier «Hadde det ikke vært artig om du kunne arrangert et teselskap under Regine-dagan?». 

Krokett og kake

Det kunne absolutt være artig. På kort varsel kom det frem tynne porselenskopper, ikke papp eller annet, slik at du smaker teen, ikke koppen. Tekanner, te og vannkoker kom på plass. Kakeoppskrifter fra England ble hentet frem. Bø-låven ble pyntet med vimpler, bord fikk blondeduker og i hagen var det krokett.

Afternoon tea var kommet til Vesterålen.

- Nordlendingene fikk ikke sine elskede kremkaker. Jeg er nemlig ikke så glad i slike. Kaffe- og valnøttkake og sitronkake ble likevel en suksess, for de liker jo kaker uansett. Jeg kjørte ekstatisk hjem. Både å servere te og servere kaker ga meg et stort kick.

Betty’s tesalong var født. Hun ble etter hvert også med i en-kvinne-nettverket «Kvinnene fra havet». De gjør hverandre synlige, arrangerer marked sammen og selger hverandres produkter - som er alt fra Alveland-såper til kunst fra Siv Johansen. 

Campingvogn ble også kjøpt inn og fikk 50-tallslook, i stil med eierens smak. Elvis og flamingoer skal ta vekk noe av temytene.

- Jeg ville få vekk stemplet om te, damer, ulltepper, alternativ tankegang og slanke-te. Hva er greia? Drikk te fordi det er godt. Og ikke trekk teen i fislunkent vann.



Jeg har drevet rovdrift på meg selv, og en må på et eller annet tidspunkt hoppe ut i det med begge beina. Her i huset som jeg nylig har kjøpt, blir det et skikkelig produksjonslokale i førsteetasjen fra i høst, sier Elisabeth og tar oss med på en omvisning.

Her er det skifterom, eget toalett, melmøll-feller, bakemaskiner, flere kjøleskap og verdens fineste utsikt mot Vesterålens spisse fjell. For det er mange krav som stilles til matlaging. Krav stiller også banker når en som enestående skal ha lån. Elisabeth har gått hoderystende ut av møter. Derfor var overraskelsen stor da hun fikk ja hos DNB.

«En sånn streng bank»

Betty’s ble kombinert med ulike deltidsjobber, som så mange andre gründere gjør i startfasen.

- Jeg trodde DNB var en sånn streng bank, men Ove Johan Terning var en fantastisk kundebehandler, og jeg fikk lån.



Selger te og «Kakegaffel»

Flaks er ikke invovlert i suksessen. Målrettethet er stikkordet. I sommer har hun hatt kafé seks dager i uka på Galleri Uvær på Hadseløya i Vesterålen. Her er det også kafé resten av året på søndager. Ellers drar hun rundt i Nord-Norge både med og uten campingvogn, med kaker og te på markeder, messer og festivaler. Hun tenker også alternativt, for å ha flere bein å stå på. 

- I fjor ga jeg også ut boka «Kakegaffel» i 1500 eksemplarer, som har solgt godt. Lokale bokhandlere selger den, samt at jeg selv sender den ut. Her er oppskrifter på favoritter som Elvis-kaka, rose-kake og Matcha-kake, basert på den japanske, grønne pulverteen. Jeg har også ulike produkter som tekopper og handlenett.

Så har hun også selvsagt masse ulike tesorter til salgs. First Flush Darjeeling, som vi er så heldige å få smake, blir for kostbart å selge. Markedet i nord er ikke helt modent for denne eksklusive te-varianten ennå. Hun selger derimot bra av både Keemun og Smørblid. All te importeres fra Tyskland. 

- Jeg har også gode kontakter i Kina og Japan, og ønsket er å selge mer ren te fra utvalgte teplantasjer og tebønder, men da må jeg importere virkelig mye og markedet mitt må være mye større. Vi får se… 

Grønne te-drikkere

Målet er uansett fremdeles å overbevise kaffefolk at te er mer enn Lipton, og øke kunnskapen. Mange sier for eksempel at de ikke liker grønn te. 

- Da mistenker jeg at de har trekt den på mer enn 80 grader og i alle fall latt den trekke for lenge. Riktig trekketid er viktig med tanke på hvor mye aroma og smak som trekkes ut av teen. Trekkes en te for lenge kan den smake bittert.

Kunnskapen deler hun gratis. Å prissette egne kaker er derimot vanskelig. Når prisene økes litt hvert år, får hun av og til høre at «husk, du er ikke i Oslo nå»

-  Kundene ser jo ikke all jobben bak, men de må huske at de betaler jo for mer enn en kopp te og et stykke kake. Det er opplevelsen og stemningen jeg skaper, te-kunnskapen som formidles og at alle kakene er bakt fra grunnen med skikkelige råvarer, som ekte vanilje og meierismør. Målet er ikke bare å tjene penger på kaker og te, men å skape en god stemning og historier bak hver kake. Jeg har en lidenskap og en tanke bak absolutt alt jeg gjør.

Blir Tea master

Nå har Elisabeth Fauske levd Nord-Norge drømmen i sju år. Savnet etter Oslo er der, og hun har aldri vært så Oslo-patriot som nå - selv om hun elsker Vesterålen. Og spesielt de lave levekostnadene. De kan hovedstaden aldri hamle opp med. 2020 er året da hun går inn med alt hun har. 

- Enten må jeg gi alt, eller gi opp. Jeg skal fullføre «Tea Master»-utdanningen i England. Jeg blir en sommelier innen te. Den skal jeg bruke på mange ulike måter over hele landet. Jeg sier ikke mer nå. Så skal jBetty’s omreisende tesalong ut til flere. Kanskje blir det også en nettbutikk hvor for teen.

- Og hva er den helt store drømmen?

- En barnslig drøm er Betty’s tesalong som franchise over hele landet!

See this menu in the original post

FAKTA

BETTY’S TESALONG

Hvem: Elisabeth Fauske 43 år fra Oslo, bor på Melbu

Hva: Omreisende tesalong, både i campingvogn og som pop-up

Hvor: Nord-Norge, men kan reise over hele landet

Kafé: Søndager på Galleri Uvær i Vesterålen, utvidet i sommersesongen.

Facebook: bettystesalong